Kewseri

Islamski forum
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Izvori Ibn Tejmijjinih ideja (prvi dio)

Ići dole 
AutorPoruka
NeXeNBroj poruka : 32
Datum upisa : 20.02.2009

PočaljiNaslov: Izvori Ibn Tejmijjinih ideja (prvi dio)   Pon Apr 06, 2009 11:55 am

Piše Šejh Hišam Kabbani

Sličnost između Kevserijeve cenzure Ibn Tejmijje i Ibn el-Dževzijine cenzure antropomorfističkih Hanbelija njegova vremena je zapanjujuća. Nije ni čudo, onda, da je Ibn Tejmijja zapravo uzeo svoje materijale od dotične grupe, kako Kevseri kaže: "Ibn Tejmijja preuzima dijelove onoga što se nalazi u `Osman ibn Sa`id el-Darimijevom el-Radd `ala el-Džehmijja, i Kitab el-Sunni pripisanoj `Abd Allah ibn Ahmad ibn Hanbelu, i Ibn Huzejminom el-Tevhid ve Sifat el-Rabb." Pogled na ova tri Ibn Tejmijjina izvora:

`Osman Ibn Sa`id el-Darimi el-Sedžzi (umro. 280H; važno je napomenuti on nije `Abd Allah ibn `Abd el-Rahman el-Darimi, poznati muhaddis i autor Sunena, koji je umro 255H): Neki biografičari kažu da je on studirao sa Ahmedom, el-Bujutijem, Jahja ibn Ma`in, i Ibn el-Medinijem. Ipak, on nije nikad spomenut u Šest Knjiga hadisa (Sahih Sitta), što ukazuje na problematičnost njegove ličnosti, imajući u vidu učitelje sa kojima je on navodno studirao. On je napisao knjige protiv Bišr el-Marisija i Džehmijja sekte uopćeno. U svom entuzijazmu da pobije njihova pretjerane figurativne interpretacije, on sam je zapao u suprotnu ekstremnost antropomorfizma ilustriranog izvodima iz djela Kitab el-Sunna citiranim u paragrafu ispod. Osoba se takođe može začuditi zašto je Ibn Tejmijja uzeo argumente prvobitno namjenjene protiv Džehmija, koji su bili heretici, i upravio ih protiv Aš`arija, koji su pripadnici Ehl el-Sunne. Ovdje su neki primjeri onog što njegova knjiga el-Nakd `ala el-Džehmijja (Kritika Džehmija) sadrži:1 str. 20: "Živi, Samo-Opstojeći, radi šta On hoće, pokreće se ako On to hoće, spušta i uzdiže ako On to hoće, sabire i rastire i ustaje i sjeda ako On to hoće, jer razlikujući znak između živog i mrtvog je kretnja: svaka živa stvar se kreće bez izuzetka, a svaka mrtva stvar je nepokretna bez izuzetka. " U ovoj frazi autor poistovjećuje Allaha sa svakom živom stvari, iako ništa (nikakava stvar) nije kao On. Na strani 23 se kaže: "Oni koji odbijaju tvrdnju da Allah nema limita, nema granica, nema kraja, a to je princip na kojem je Džehm izgradio cijelu svoju herezu (krivovjerje) i iz kojeg je izrezbario sve svoje laži; ovo su izjave koje mi nismo čuli da je iko prije njega rekao... Allah posigurno ima limit... i ima Svoje mjesto, jer On je na Svom Prijestolu iznad nebesa, i to su dva limita. Svaka osoba koja kaže da Allah ima limit i da Njegovo mjesto ima limit, je naučevnija od Džehmija."

[Prevodilac: Stvarno je zaprepašćujuće da učenjak njegova kalibra tretira Allaha Veličanstvenog kao neku "stvar" jer to je jezički izraz koji se koristi za nešto stvoreno i nastalo sa definisanom formom i dimenzijama. Izraz "stvar" se nikada ne može primjeniti na Allaha -dželle šanuhu- čije Biće ništa ne može ni zamisliti a kamoli opisati u terminologiji koja se upotrebljava za nešto stvoreno i ograničeno prostorom i vremenom. Da nas Allah Milostivi sačuva takve blasfemije.]...U gornjim izjavama vidimo da taj el-Darimi smatra Imam el-Šafi`ja kao jednog od Džehmijā (krivovjernika), pošto je Imam Šafij -rahmetulahi `alejh- eksplicitno izjavio:

"Znaj da se limit i konačnost ne mogu primjeniti na Allaha."2 Mi se doista čudimo onima koji su oživili poglede ovog el-Darimija u kasnijim vremenima kao što je to učinio Ibn Tejmijja, i u modernim vremenima oni koji sebe nezaslužno i nepravedno nazivaju "Selefije," a ko bi mogao biti više udaljen od doktrine istinskih Selefa. Zar ijedna racionalna osoba može posumnjati da onaj ko kaže da "Allah ima limit", ne obožava idola? U vezi ovoga predmeta `Abd el-Kahir el-Bagdadi rekao u el-Tabsira el-Bagdadijja, el-Esma' ve el-Sifat, i u el-Fark bejn el-Firak: "obavezno je proglasiti nevjernikom onoga koji kaže da Allah ima limit (ograničenja)".3 Iako se današnje "Selefije" ne usuđuju pokazati istu otvorenost kao el-Darimi u proglašavanju ograničenosti Stvoritelja, ipak ovo njihovo vjerovanje je presvućeno u konstantnom pobijanju da je Allah svugdje, što nijedan Sunni Musliman ionako ne vjeruje. Nesvjesni cijelog pointa, Vehabije i "Selefije" su najzbunjeniji po ovom pitanju u svom rezonovanju da jedina alternativa izmišljenoj tvrdnji (tj. potvori na Sunni muslimane) da je "Allah svugdje" jeste zapravo njihova tvrdnja "On je samo na jednom mjestu, iznad Svog prijestola."

Svaka od ove dvije tvrdnje je bezvrijedna pošto i jedna i druga pripisuju prostornu lokaciju Allahu, a uzvišen neka je On od onoga što Mu oni pripisuju. Obadvije tvrdnje su podjednako lažne u zamišljanju Njega, kako god raspršenost u beskrajnim mjestima, tako isto i ograničenost na jedno mjesto. Obadvije tvrdnje su nevjerstvo (kufr) kako i sam Imam `Abd el-Gani el-Nabulusi jasno izjavljuje:

"Ko god vjeruje da Allah prožima Nebesa i Zemlju, ili da je On tijelo koje sjedi na Njegovu Tronu, jeste nevjernik, pa makar i smatrao za sebe da je Musliman."

***********************************************************************************

1 `Osman ibn Sa`id ae-Darimi, Kitab al-nakd `ala al-džehmijja (Kairo, 1361/1942).

2 el-Šafi`i, el-Fikh el-akber fi el-tevhid li el-imam Abi `Abd Allah Muhammed ibn Idris el-Šafi`i, prvo izdanje. (el-Azbakijja, Kairo: el-matba`a el-adabijja, 1324/1906 ili 1907) str. 8. Originalni manuskript ovog djela se nalazi u Zahirijja Biblioteci u Damasku, Ms. #K-2(3).

3 Citirano u Kevserijino djelu Makalat str. 314.

Reproducirano s dozvolom od Šejh Hišam Kabbanija Pobijanje "Selefi" Inovacija (Kazi, 1996) p. 86-89.

Blagodati i Selamet na Poslanika, njegovu Familiju, i njegove Drugove
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Izvori Ibn Tejmijjinih ideja (prvi dio)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Kewseri :: Istorija vehabizma-
Skoči na: