Kewseri

Islamski forum
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Vodje vehabija, iz knjige "Vehabizam/selefizam - ideološka pozadina i historijski korijeni"

Ići dole 
AutorPoruka
NeXeNBroj poruka : 32
Datum upisa : 20.02.2009

PočaljiNaslov: Vodje vehabija, iz knjige "Vehabizam/selefizam - ideološka pozadina i historijski korijeni"   Pon Apr 06, 2009 11:59 am

Jusuf : Borac protiv semafora
Porijeklom je iz nekog sela kod Tuzle (imena se ne sjećam), predstavnik je jedne od prvih generacija koje su obrazovane na Islamskom univerzitetu u Medini. Afirmirao se korekturom prevoda Kur'ana autora Besima Korkuta. To mu u vehabijskim krugovima smatraju najvećom manom, pošto se taj prevod razlikuje od njihovih tumačenja. Bh. javnosti poznat je po stavu da semafori nisu dozvoljeni po islamskim zakonima. Često se pojavljuje i u novinskim crnim hronikama zbog različitih incidenata koje izaziva u svom selu.

Nasuf/Abdusamed : Popularan medju mladima
Član Aktivne islamske omladine, kao i odbora lista SAFF, u kojem objavljuje tekstove. Povremeno drži hutbe i predavanja, koja se distribuiraju na kasetama i izuzetno su popularna medju simpatizerima i novajlijama vehabijskog pokreta. Autori knjige objašnjavaju kako Nasuf sa grupom istomišljenika kuje fetve za čitaoce SAFF-a, iako ne posjeduje islamsku, niti bilo kakvu drugu naobrazbu.

Abdulmelik : Poziv na pomirenje
Jedan od rijetkih efendija koji je pristupio ovom pokretu odmah po njegovom formiranju u BiH. Neki ga čak smatraju najzaslužnijim za utemeljenje vehabijskih učenja na ovim prostorima. Njegova predavanja i danas se mogu naći na vehabijskim internet stranicama. Tokom rata Aliju Izetbegovića nazivao je nevjernikom, Harisa tagutom na kalup arapskih taguta (vladara diktatora), a urednika Preporoda Aziza Kadribegovića Božjim neprijateljem. Nakon brojnih pretjerivanja u fetvama, povukao se iz javnosti i započeo islamske studije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Autori knjige navode da je razlog povlačenja njegovo intelektualno sazrijevanje, koje ga je navelo da prozre besmisao stavova koje je ranije zastupao. Medju vehabijama više nije toliko popularan nakon što je javno pozvao vehabije iz Bočinje da školuju žene i skinu im zarove, te pruže ruku pomirenja Islamskoj zajednici.

Safet Kuduzović: Za kratke nogavice, a protiv kašika
Tokom rata boravio u Jordanu, učio kod sljedbenika Nasrudina el-Albanija (nekadašnji vodja i vrhovni autoritet medju vehabijama). Mešanović i Merdan pišu kako ga je rat i studij u Jordanu učinio izrazito nerealnim, čak i u vehabijskim krugovima. Osnovne teme njegovih tekstova su muzika, brada, duhan... Jedan od svojih naučnih radova posvetio je temi da li je bidat (novotarija) peglanje odjeće, drugi govori o tome da li je dozvoljeno jesti kašikom, treći tretira problem kratkih nogavica... Predavanja mu se distribuiraju putem audio kaseta, a u listu SAFF ima funkciju muftije.

Samir Avdić: Vrhovnik
Rodjen u Tešnju, studirao u Medini, drži predavanja na visočkom radiju Naba i sarajevskim studentskim domovima, podučava vjeri djecu bez roditelja, u posljednje vrijeme jedan je od najaktivnijih autoriteta medju vehabijama. Tokom rata, pa i sve do prije nekoliko godina, jedini autoriteti bili su Arapi, njih su ovdašnje vehabije pozivale telefonom kad god bi naišli na neko sporno pitanje. Činjenicu da su proizveli domaće autoritete, mahom svršenike Medinskog univerziteta, ovdašnje vehabije smatraju velikim uspjehom.

Semir Imamović: Dipl. Šerijatski pravnik
Jedan od najnepristupačnijih vehabija, takodjer je studirao u Medini. Suradnik lista SAFF, u kojem izdaje fetve i potpisuje se kao dipl. Šerijatski pravnik, što čak i ozbiljne vehabije smatraju smiješnim. Zbog osorne prirode, autori knjige tvrde da nije toliko popularan medju novim članovima pokreta, poput Abdusameda.

Sabahudin Albani: Podrška za Bin Ladena
Porijeklom je iz Makedonije, ratovao u BiH, diplomu stekao u Medini. Autori knjige navode da podržava Bin Ladena, izdaje fetve i u odnosu na njega, ostali aktivisti vehabijskog pokreta čine se fleksibilnim i liberalnim.

Safet Durguti
Najaktivniji predstavnik vehabijskog pokreta u Travniku, gdje predaje akaid u travničkoj medresi.

Adnan Pezo: Persona non grata u SAD-u
Nekadašnji lider AIO, danas neka vrsta ministra vanjskih poslova vehabijskog pokreta. Vlasnik je radnje u kojoj se prodaju dijelovi za računare, inače školovani vojnik, dobitnik Zlatnog ljiljana, član Upravnog odbora lista SAFF¦ Prije nekoliko mjeseci u ovdašnjim medijima objavljena je informacije da je Saudijska Arabija, pod američkim pritiscima, brojnim članovima humanitarnih organizacija koje je vlada ove zemlje osnovala po svijetu, doživotno zabranila ulazak u zemlju. Medju ovim aktivistima našlo se i Pezino ime.

Senaid Zaimović: borba protiv zlih sihirbaza
Autor knjige Temeljne istine vjere, studirao u Jordanu. Merdan i Mešanović smatraju ga nešto liberalnijim i lukavijim. Ipak, televizija Alfa novčano je kažnjena zbog emitiranja Zaimovićeveog predavanja. Učestvovao u pripremi, izdavanju i distribuciji knjiga borba protiv zlih sihirbaza, Stvaranje čovjeka izmedju medicine i Kura'na¦ Profesor je visočke medrese.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Vodje vehabija, iz knjige "Vehabizam/selefizam - ideološka pozadina i historijski korijeni"
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Kewseri :: Istorija vehabizma-
Skoči na: