Kewseri

Islamski forum
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Izvori Ibn Tejmijjinih Ideja (drugi dio)

Ići dole 
AutorPoruka
NeXeNBroj poruka : 32
Datum upisa : 20.02.2009

PočaljiNaslov: Izvori Ibn Tejmijjinih Ideja (drugi dio)   Pon Apr 06, 2009 11:54 am

Izvodi iz `Osman Ibn Sa`id el-Darimi el-Sedžzijeve knjige el-Nakd `ala el-Džehmijja (nastavak) str. 25: "On je stvorio Adema dodirujući ga." str. 75: "Ako bi On to poželio, On bi se mogao smjestiti na leđa komarca i on bi Njega nosio usljed Njegove moći i blagodati Njegova gospodstva, a da ne spominjemo veličanstveni Tron (Arš)."

Ovo je smiješna, ružna, šokantna kombinacija tedžsima, tekjifa, tešbiha, i temsila. U riječi, autorova pretpostavka zagovara da se objekt njegova obožavanja može smjestiti na leđa komarca time ukazujući njegovo razumjevanje da je Allah fizički smješten na Tronu. Jedna od najvećih indikacija o Ibn Tejmijjinim antropomorfističkim pogledima jeste to da u svom zagovaranju tumačenja termina "istiva" kao "istikrar" ili "smještanje" -- što je apsolutno osuđeno od istinskih Selefa, kako smo prije spomenuli -- on ne oklijeva da navede gornju izjavu doslovice. Prava je ironija da on to čini u svojoj knjizi "Ta'sis", koja je zapravo napad na čuvenog mufessira Imam el-Razija radi knjige koju je potonji napisao u svrhu pobijanja antropomorfista (bukvalista).1 str. 79: "On je odvojen od Svojih stvorenja i iznad Njegova Prijestola s očitom udaljenošću između dvoga, sa sedam nebesa između Njega i Njegovih stvorenja na zemlji." str. 92 i 182:

"Ako Gospodar sjedne na stolicu ili šamlicu (kursi), neka vrsta ječanja se začuje slična onom od novog devinog sedla. To je radi pritiska Allahove Esencije (Bića) na površinu te stolice."

Potonji pogled -- koji je takođe imao Ebu Ja`la -- je još jedna ilustracija krivovjerja hašvijja ili antropomorfista. Kao što su Ibn el-Dževzi i Kevseri spomenuli, ako je hadis o ječanju napokon i sahih onda je to prvenstveni slučaj za figurativne interpretacije (te'vil) gdje ječanje predstavlja pokornost stolice ili šamlice njenom Stvoritelju. Ipak, autentičnost samog hadisa je dovedena u pitanje. Ibn el-Dževzi je spomenuo slabost dvojice prenosioca a Ibn `Asakir je napisao monograf pod nazivom Bajan el-vahm va el-tahlit fi hadis el-atit (Otkrivanje greške i zbrke u prenošenju hadisa o ječanju). Povodom njegova značenja Ibn el-Dževzi je rekao poslije citiranja el-Hattabija: Značenje ječanja šamlice (kursi) je njena impotencija ispred Allahova veličanstva i veličine, kao što se zna da ječanje sedla na devi pod jahačem ukazuje na silinu onoga što je na njemu, tj. nemoć sedla da nosi tu silinu. Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je ponudio ovakav primjer za Allahovu veličinu i veličanstvo da bi podučio Arapa koji je tražio Allahovo zauzimanje (posredovanje) kod Poslanika da Onaj čija veličina je ogromna se ne treba tražiti kao posrednik s onima koji su Njemu podčinjeni (drugim riječima treba se tražiti posredovanje inferiornijeg kod superiornijeg a ne obratno). A što se tiče riječi od el-Kadi Ebu Ja`la da: "ječanje je zbog pritiska Allahove Esencije na šamlicu": to je otvoreni antropomorfizam (primitivni bukvalizam).2 str. 100: "Ko vam je rekao da vrh planine nije bliži Allahu od njena podnožja?... Vrh minareta je bliži Allahu nego njegovo podnožje." Prema ovom autoru visoki čovjek je bliži Allahu od niskog čovjeka, a isto tako i onaj koji leti avionom je bliži Allahu od onih koji hode zemljom. Po tome su onda astronauti najbliži Allahu. Ipak, to je suprotno naučavanjima naše vjere, gdje je Allahov rob najbliži Njemu na sedždi,3 a sedžda je unižavanje a ne uzvišavanje. Allah je eksplicitno poistovjetio sedždu s Njegovom blizinom kada je naredio: "Padnite ničice i približite se" (96:19). A Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je otkrio da nijedan Musliman ne upotrebi dovu tj. molbu Poslanika Junusa (`alejhi selam)r: "la ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez-zalimin" (21:87) a da mu se ne udovolji, a Junus (`alejhi selam) je izgovarao tu dovu u utrobi kita, tj. duboko pod morem.4 Osim toga, Muslimani otpisuju od Allaha mjesto (prostor), bilo visoko ili nisko, i za njih Njegov `uluv ili uzvišenost se odnosi na uzvišenost ranga a ne na prostornu visinu, isto kao što Njegova `azama ili veličina nema ništa sa glomaznošću. Autorov uticaj na Ibn Tejmijju je nepobitan, pošto potonji nakon nekoliko stoljeća formuliše istovjetne poglede s kojim ovaj Darimi istupa. Kao što sam Ibn Tejmijja eksplicitno izjavljuje u svom djelu Ta'sis, napisanom protiv el-Razijeve knjige Asas el-takdis (Osnova proglašavanja Allahove transcendencije) koja je napisana kao pobijanje Kerramijski antropomorfista:

"Stvoritelj, Slavljen i Uzvišen je On, se nalazi iznad svijeta i Njegovo bivstovanje iznad je literalno (doslovice), a ne u smislu dostojanstva ili ranga." 5 Mi citiramo ovaj paragraf u potpunosti ispod, u dijelu o Ibn Tejmijjinoj koncepciji Allahova "spuštanja." Za sada je dovoljno da se ukaže na njegovu udaljenost od stajališta Ehl el-Sunne u ovom pogledu. Kao što Ibn Hadžer el-`Askalani izjavljuje u Feth el-Bari: El-Kirmani (umro. 786H) je rekao: "Vanjsko značenje "u (na) nebu" (fi el-sema') se ne podrazumjeva (u Poslanikovu hadisu: "Zar ne vjerujete meni kome vjeruje Onaj u (na) nebu?"), jer Allah je transcendentan inkarnaciji (obitavanju) u prostoru; ali zato što je direkcija uzvišavanja dostojanstvenija od bilo koje druge direkcije, Allah je tako predodređuje Sebi da ukaže time na uzvišenost Njegove Esencije i Atributa." I ostali mimo Kirmanija su oslovili u sličnim izrazima fraze u predanjima o uzvišenju i sličnim temama.6 str. 121: "Mi ne priznajemo da su sve akcije stvorene. Mi se slažemo koncenzusom da su kretanje, spuštanje, hodanje, trčanje (el-harvala), i smještanje na Prijestolu i na nebu vječne i bez početka (kadim)." Koncenzus Sunni učenjaka baš kaže suprotno ovoj njegovoj izjavi, i Ibn Hazm el-Zahiri (umro. 456H) eksplicitno izjavljuje u svom djelu el-Fasl fi el-milal ve el-ahva' ve el-nihal:

"Ako je smještanje na Tronu (Aršu) vječno i bez početka, onda je i Tron vječan i bez početka, a to je nevjerstvo (kufr)." 7 Ovo nije samo lažno poistovjećivanje njegova (Ibn Tejmijjinog) pogleda s koncezusom Sunni učenjaka u njegovim izjavama, nego i totalni nedostatak osnove u Kur'anu i Sunni. Radije, autor je trebao početi sa ispitivanjem logike pripisivanja vječnosti bez početka smještanju na Tronu i nebu, kada Tron i nebo nisu vječni bez početka! Ovo je ukazano od strane Kevserija i drugih.

[prim. prev: Doista interesantno je zamijetiti kako se ovo lažno opozivanje na koncenzus tj. idžmu uočava kako kod Ibn Tejmijje i njegovih izravnih pobornika tako i kod današnjih Selefija koji su posmrtno proglasili tj. počastili Ibn Tejmijju i Muhammeda ibn Abdul Vehhaba titulom "Šejh el-Islam". Niko od njihovih suvremenika nije tvrdio da su oni visoki učenjaci a kamoli da su bili lideri učenjaka svojih epoha što titula Šejh el-Islam podrazumjeva. Štaviše i jedan i drugi su bili proglašeni od svojih suvremenika kao heretici pa čak od nekih i kao kafiri, tj. murtedi. Današnje "Selefije" pokušavaju podvaljivati blasfemične ideje i tobožnja naučavanja Ibn Tejmijje i Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba kao neprikosnovenu istinu i jedini pravi put. Svi oni imaju jednu zajedničku osobinu i moto a to je da se uništi i iskorijeni znanje i uputa koja je nam je ostavljena u baštinu od Imama četiri Sunni mezheba a koju su oni primili od Ashaba i Tabi`ina. Jednom kada se muslimani odvoje od te neprekidne linije autentičnih prenosioca Islamskih znanosti onda će njihova propast i nestanak biti samo pitanje vremena koje je potrebno za smjenu jedne generacije. Milioni dolara su potrošeni do sada da se printaju i distribuiraju knjige i i pamfleti sa iskrivljenim i patvorenim informacijama o Islamu koje se često pripisuju najvećim učenjacima Islama. Običan narod to ne znade ali hvala Allahu Milostivom pa još ima iskrenih učenjaka Ehli Sunneh koji se ne daju podmiti i prevariti i koji se ne boje reći istinu u lice šejtanima u ljudskom obliku i nepravednim vladarima koji politički i materijalno podupiru takve ljudske šejtane, a sve to samo da bi se svidjeli svojim štićenicima sa Zapada koji ih vojnom i političkom moći održavaju na vladajućim pozicijama. A teško se njima kada se suoče sa onim za šta su prodali svoju dušu i vječni svijet.]

*************************************************************************************

1 Ibn Tejmijja, el-Ta'sis fi el-radd `ala asas el-takdis 1:568.

2 Ibn el-Dževzi, Daf` šubah el-tašbih str. 268.

3 'Akrabu ma jekunu el-`abdu min rabbihi ve huve sadžidun fe aksiru fihi el-du`a', prenijeli Muslim, Salat #482, Ebu Davud, Salat #875, el-Nisa'i 2:226, i Ahmed u Musnedu 2:421.

4 'Da`vatu zi el-nuni iza da`a rabbehu ve huve fi batni el-hut... lem jad`u biha radžulun muslimun fi shaj'in kattu illa istedžeba allahu leh', prenijeli Tirmizi (#3500), el-Nisa'i u `Amal el-jeuvmi ve el-lejla (#656), el-Hakim 1:505 i 2:383. Poslednji ga je proglasio autentičnim (sahih) i Zehebi je to potvrdio.

5 Ibn Tejmijja, el-Ta'sis al-radd `ala asas el-takdis 1:111.

6 Feth el-Bari 13:412.

7 Ibn Hazm, el-Fasl fi el-milal ve el-ahva' ve el-nihal 2:124.

Reproducirano s dozvolom od Šejh Hišam Kabbanija Pobijanje "Selefi" Inovacija (Kazi, 1996) p. 86-89.

Blagodati i Selamet na Poslanika, njegovu Familiju, i njegove Drugove
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Izvori Ibn Tejmijjinih Ideja (drugi dio)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Kewseri :: Istorija vehabizma-
Skoči na: